Φωνές Μεταναστών

Οκτώ ιστορίες για τους μετανάστες και την κρίση στην Ελλάδα μεταδόθηκαν πανελλαδικά – ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου κατάρτισης που διενεργήθηκε για την ανάπτυξη τεχνικών τηλεοπτικού ρεπορτάζ και ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής, τη μετανάστευση και τη διαφορετικότητα, το οποίο διοργανώθηκε από τη Συμβίωση και το Media Diversity Institute, σε συνεργασία με τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 14 έως τις 23 Μαΐου 2012.

Κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου εργαστηρίου, 8 συμμετέχοντες με μεταναστευτικό παρελθόν εκπαιδεύτηκαν στην παραγωγή ειδησεογραφικών προγραμμάτων για τη τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, να δουλέψουν μαζί και να κατανοήσουν την ετερότητα μέσω της συμμετοχής σε δράσεις.

Η πρωτοβουλία της Συμβίωσης Φωνές Μεταναστών έδωσε τη δυνατότητα σε μέλη κοινοτήτων μεταναστών, των οποίων οι φωνές συνήθως δεν ακούγονται, να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα που επηρεάζουν τις ζωές τους, αλλά και να απευθυνθούν στη κοινή γνώμη, ανατρέποντας τα στερεότυπα και την ανισότητα στην εκπροσώπηση τους από ένα μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Για την πρωτοβουλία της Φωνές Μεταναστών, η Συμβίωση κέρδισε την τέταρτη θέση στον έβδομο διαγωνισμό (2012) του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh (ALF) για το Διάλογο Μεταξύ των Πολιτισμών και του Fondazione Mediterraneo (FM), ανάμεσα σε 400 περίπου συμμετοχές. Το βραβείο αυτό απονέμεται από τα 42 Εθνικά Δίκτυα ALF και αναγνωρίζει τα επιτεύγματα ιδιωτών και οργανισμών που προωθούν τον διάλογο στην περιοχή της Μεσογείου. Στον τελικό γύρο συμμετείχαν επίσης οι οργανώσεις Association for Development & Enhancement of Women (Αίγυπτος), Mounir Bensalah, Organisation Marocaine des Droits de l’Homme (Μαρόκο), IPCRI Israel/Palestine Center for Research and Information (Ισραήλ / Παλαιστίνη), Mrs Reem Kassem, AGORA Arts and Culture (Αίγυπτος), και Teatro Valle Occupato (Ιταλία), που κατέκτησε και την πρώτη θέση.

Το σεμινάριο εκμάθησης ήταν μέρος της πρωτοβουλίας Για Μία Ηθική Δημοσιογραφία που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Σκοπός της ήταν να βελτιώσει την κάλυψη θεμάτων που αφορούν την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη μετανάστευση από τα μέσα ενημέρωσης στις χώρες της Ε.Ε.

 

Οχτώ ιστορίες για την Ελληνική κρίση

Οι Φωνές Μεταναστών μεταδίδονται από την TV100

Η παραγωγή

Ημέρα 1η: Δευτέρα 14 Μαΐου

Ημέρα 2η: Τρίτη 15 Μαΐου

Ημέρα 3η: Τετάρτη 16 Μαΐου

Ημέρα 6η: Σάββατο 19 Μαΐου

Μέρος 3: Παραγωγή

Μέρος 4: Post-production

Απόψεις

“Τρία από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα ήταν θάρρος, πειθαρχία και συγκέντρωση”

Σικάνταρ Χαν 

“Μάθαμε πώς να δουλεύουμε σαν ομάδα, αποτελεσματικά και σε καλό πνεύμα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα που οι ντόπιοι και οι μετανάστες πρέπει να μοιράζονται καθώς συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη”.

Χριστίνα Κουτσουμπίνα
και Τζελένα Βουγιάνοβιτς

συνχρηματοδοτήθηκε από

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

Παιδιά χωρίς χαρτιά, παιδιά σε κίνδυνο. Μέχρι πότε … ;

Με πρωτοβουλία της Arsis (Legal Support for Children / Υπηρεσία Νομικής Βοήθειας Ανηλίκων),  44 Οργανώσεις της Κοινωνίας των  ζητούμε την χορήγηση ειδικής άδειας διαμονής στα ασυνόδευτα παιδιά Η πρόσφατη περίπτωση του νεαρού Σαϊντού (Saidou), πρόσφυγα από την Γουινέα, κατέδειξε έντονα το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία αν και βρίσκονται στην χώρα υπό την φροντίδα της Πολιτείας, […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

ASAP: Πρόσβαση σε υπηρεσίες, Ανταλλαγή προσεγγίσεων και πρακτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Έργο ‘Υγεία’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ