Our Elections, Our Europe!

Engaging young people around the European elections to counter xenophobic speech, promote diverse viewpoints, and encourage inclusive attitudes.

Το έργο Our Elections – Our Europe! αποτέλεσε πρωτοβουλία οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία σε συνεργασία με το Media Diversity Institute του Λονδίνου, έχοντας ως στόχο την ενεργοποίηση των νέων γύρω από θεματικές – κλειδιά σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2014, συμπεριλαμβανομένων της μετανάστευση, της συμπερίληψης και της σημασίας που έχει η καταπολέμησης του ξενοφοβικού λόγου.

Το πρόγραμμα αποτέλεσε μια πρωτοβουλία με αφορμή την ανησυχητική άνοδο των ξενοφοβικών κομμάτων και εκπροσώπων τους στην Ελλάδα, στις τρεις αυτές χώρες. Το Our Elections – Our Europe! εστίασε στην αντιμετώπιση της αύξησης αυτής της τάσης ανάμεσα στους νέους, μέσα σε ένα δυσμενές κοινωνικό πλαίσιο αυξημένης ανεργίας, έλλειψης ευκαιριών και εντεινόμενου συναισθήματος απογοήτευσης ως προς τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα.

Μέρος του προγράμματος αποτέλεσε μια εκστρατεία ενημέρωσης διάρκειας 4 μηνών που διενεργήθηκε σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης  από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2014. Η εκστρατεία στόχευε στους νέους χρήστες των κοινωνικών δικτύων με σκοπό την ενημέρωση, την ενθάρρυνση της χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία παράλληλα με την κοινοποίηση θετικών αφηγήσεων για τη μετανάστευση εκθέτοντας τις προσπάθειες χειραγώγησης των ξενοφοβικών κομμάτων μέσω χιουμοριστικών και άλλων δημοσιεύσεων.

Μέσω της εκστρατείας, το πρόγραμμα προώθησε μηνύματα που καταδικάζουν τον ξενοφοβικό λόγο και παρέχουν υποστήριξη προς τους μετανάστες σύμφωνα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δράσεις

Όλες οι χώρες:

  • Παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης για τον εντοπισμό διακρίσεων κατά των μεταναστών και των εθνοτικών μειονοτήτων από πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη κατά την προετοιμασία των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
  • Πραγματοποίηση εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης ως εργαλείο κινητοποίησης των νέων που αποτελούσαν την ομάδα στόχου του έργου.
  • Η παραγωγή άρθρου το οποίο παρουσιάζει θετικές ιστορίες με σκοπό την αντιστάθμιση των ισχυρισμών και των στάσεων των ξενοφοβικών πολιτικών.
  • Δημιουργία της διαδικτυακής σελίδας του έργου για τη διάδοση των βασικών αποτελεσμάτων από τους εθνικούς εταίρους και χρήση των λογαριασμών των κοινωνικών μέσων του έργου για την ανάπτυξη διακρατικής υποστήριξης, συζητήσεων και συνεργασίας.

Ελλάδα:

  • Παράχθηκαν οπτικοακουστικές ιστορίες οι οποίες συγκέντρωσαν τις απόψεις τόσο μεταναστών όσο και κατοίκων ελληνικής καταγωγής παρόμοιων περιοχών, οι οποίοι μίλησαν για το ίδιο θέμα.

Ουγγαρία:

  • Δημιουργήθηκαν σατιρικά κινούμενα σχέδια και χιουμοριστικές καρικατούρες που εξέθεσαν την αρνητική ρητορική και τις γελοίες δηλώσεις πολιτικών.
  • Πραγματοποιήθηκαν επίσημες καταγγελίες στο Φόρουμ των Συντακτών κάθε φορά που η παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης αποκάλυπτε οποιοδήποτε προσβλητικό ή δυσφημιστικό περιεχόμενο κατά των μεταναστών που παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας του Φόρουμ.

Ιταλία:

  • Πραγματοποιήθηκαν θεατρικά εργαστήρια για τη δημιουργία μαριονετών διαφόρων διαστάσεων και με διαφορετικές τεχνικές.
  • Πραγματοποιήθηκαν έξι οδικές παραστάσεις σε ολόκληρη την πόλη του Μιλάνου, χρησιμοποιώντας τις ιστορίες, τη σάτιρα και το χιούμορ των μεταναστών ως άμεσες απαντήσεις σε περιπτώσεις ξενοφοβικών δηλώσεων πολιτικών.
  • Βιντεοσκοπήθηκαν εργαστήρια και παραστάσεις οι οποίες προβλήθηκαν διαδικτυακά.

Βίντεο

Πατήστε εδώ

Διάρκεια του Έργου

4 Μήνες (Φεβρουάριος – Μάιος 2014)

Οι Εταίροι

συγχρηματοδοτήθηκε από

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

Παιδιά χωρίς χαρτιά, παιδιά σε κίνδυνο. Μέχρι πότε … ;

Με πρωτοβουλία της Arsis (Legal Support for Children / Υπηρεσία Νομικής Βοήθειας Ανηλίκων),  44 Οργανώσεις της Κοινωνίας των  ζητούμε την χορήγηση ειδικής άδειας διαμονής στα ασυνόδευτα παιδιά Η πρόσφατη περίπτωση του νεαρού Σαϊντού (Saidou), πρόσφυγα από την Γουινέα, κατέδειξε έντονα το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία αν και βρίσκονται στην χώρα υπό την φροντίδα της Πολιτείας, […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

ASAP: Πρόσβαση σε υπηρεσίες, Ανταλλαγή προσεγγίσεων και πρακτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

Αντιτσιγγανισμός και Ρατσιστική Βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ