Έργο ‘Υγεία’

Κατά τη διάρκεια του έτους 2020, η κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σταθερά και ορισμένοι από αυτούς ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Αυτό ισχύει κυρίως στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα ο ανεφοδιασμός των ανθρώπων που ζουν στις δομές φιλοξενίας είναι δύσκολος. Οι χειμερινοί μήνες αποτελούν πάντα μια ιδιαίτερη πρόκληση, αλλά ο χειμώνας 2020/21 πιθανά είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω της εν εξελίξει πανδημίας, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την υποστήριξη των προσφύγων έχει μειωθεί σημαντικά και, κυρίως, υπάρχει έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγική ένταξης από τις αρχές. Περίπου 11.000 άτομα που έλαβαν άσυλο ενημερώθηκαν εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας ότι θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα για ευάλωτα άτομα (ESTIA), τα δωμάτια ξενοδοχείων στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσωρινής Στέγασης και Προστασίας (FILOXENIA) και τις δομές φιλοξενίας στα νησιά, ενώ στην ηπειρωτική χώρα θα γίνουν εξώσεις το φθινόπωρο. Αυτές οι εξώσεις ακολουθούν μια πολιτική σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες αναγκάζονται να «σταθούν στα πόδια τους και να φροντίσουν τον εαυτό τους» εντός ενός μηνός από τη χορήγηση του καθεστώτος προστασίας, γεγονός που οδηγεί στον τερματισμό της πρόσβασης σε στέγη, τροφή και οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος του έργου ‘Ύγεία’, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Δήμο της Βιέννης και υλοποιείται από τη Samaritan Austria μαζί με τη Συμβίωση, είναι να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της υγείας των προσφύγων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ως ανταπόκριση στην έντονη ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της βασικής φροντίδας, κατά τη διάρκεια του 2021 οι εταίροι του έργου καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων σε δομές φιλοξενίας διανέμοντας τρόφιμα, είδη υγιεινής, υλικά καθαρισμού και ιατρικά προϊόντα, και πραγματοποιώντας επίσης σχετικές δράσεις ευαισθητοποίησης. Το έργο υποστηρίχθηκε και από την LIDL Hellas με δωρεές προϊόντων καθαρισμού. 

Χρηματοδοτείται από

Υλοποιείται σε
συνεργασία με

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

Παιδιά χωρίς χαρτιά, παιδιά σε κίνδυνο. Μέχρι πότε … ;

Με πρωτοβουλία της Arsis (Legal Support for Children / Υπηρεσία Νομικής Βοήθειας Ανηλίκων),  44 Οργανώσεις της Κοινωνίας των  ζητούμε την χορήγηση ειδικής άδειας διαμονής στα ασυνόδευτα παιδιά Η πρόσφατη περίπτωση του νεαρού Σαϊντού (Saidou), πρόσφυγα από την Γουινέα, κατέδειξε έντονα το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία αν και βρίσκονται στην χώρα υπό την φροντίδα της Πολιτείας, […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ

ASAP: Πρόσβαση σε υπηρεσίες, Ανταλλαγή προσεγγίσεων και πρακτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Έργο ‘Υγεία’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ